Peanut butter cookies

Domowe bio ciasteczka z masłem orzechowym

Jeśli masz ochotę na szybkie i proste ciasteczka, a do tego jeszcze zależy Ci na ekologicznych produktach, to jest przepis dla Ciebie. Ciastka na naturalnym maśle orzechowym i maśle klarowanym są wyjątkowo zdrowe i pożywne. Masło klarowane nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Dodatkowo masło ghee (czyli klarowane) jest doskonałym źródło wielu witamin, w tym witaminy A, wpływającej na zdrowie i piękny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Polecam wybrać dobrej jakości masło orzechowe, które w składzie ma wyłącznie orzechy arachidowe. Masło orzechowe jest skarbnicą zdrowia, doskonale uzupełni braki białka, kwasu foliowego, czy cennej niacyny, odpowiedzialnej za pracę układu pokarmowego i nerwowego. Jeśli macie taką możliwość użyjcie ekologicznej mąki. Dlaczego? W uprawie ekologicznej nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych, ani chemicznych zaprawek nasion. Zatem zboże jest wolne od agrochemii. Mąka z certyfikowanego młynu nie może być sztucznie wybielana. W mąkach wytwarzanych na skalę przemysłową mogą znaleźć się wybielacze zawierające chlor, dzięki którym mąka jest śnieżnobiała, a także środki antyzbrylające. Dlatego jeśli już decydujemy się upiec zdrowe ciasteczka, to szkoda by było popsuć ich dobroczynne właściwości użyciem przypadkowych produktów. Oczywiście jeśli  jest Ci to obojętne i po prostu chcesz spędzić czas z rodziną, działaj według własnych przekonań i piecz tak, jak Ci w duszy gra:)

Składniki ( na ok. 30 sztuk)
  • 80 g masła klarowanego (użyłam masło Ghee z PureRein)
  • 180 g naturalne masła orzechowego PureRein z kawałkami orzechów
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli 
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Wszystkie masła, tzn: masło klarowane Ghee, masło orzechowe PureRein oraz jajko ocieplić w temperaturze pokojowej. Dwie blachy (najlepiej te, które masz wraz z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  2. Do miski włożyć masła i cukier. Ubijać mikserem 2-3 minuty, aż masa będzie jaśniejsza i bardziej puszysta. Dodać jajko i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  3. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i krótko zmiksować na jednolitą masę. Poszatkować gorzką czekoladę na małe kawałki, a następnie wymieszać z powstałą masą.
  4. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Lekko spłaszczać kulki np. tłuczkiem (  w ten sposób uzyskasz wzorek). Pozwoli nam to również na formowanie ciastek o tej samej wielkości. Ciasteczka muszą być rozłożone w odstępach po ok.3 cm, żeby podczas pieczenia się nie posklejały. 
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( u mnie bez ternoobiegu; tylko góra i dół) i piec przez ok. 15 minut, jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej miękkie w środku, lub ok. 18 minut, jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej wypieczone. Pamiętajcie, że ciasteczka dopiero po ostudzeniu bardziej stwardnieją i zastygną.

Smacznego :)!

 

1 thought on “Peanut butter cookies

  1. Masło orzechowe nie powinno być poddawane obróbce cieplnej. Radzę zapoznać się z tematem, bo coś co wydaje się zdrowe i fit wcale takie nie jest 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *